Slony sú najväčšími suchozemskými cicavcami na Zemi. Indické slony, slony africké a slony lesné sú tri zostávajúce druhy slonov. Slon indický má malé uši a je oveľa menší v porovnaní s ostatnými dvoma druhmi. Savanský slon a lesný slon žijú v Afrike.
Všetky druhy slonov sú vysoko ohrozené z dôvodu zvýšeného lovu a straty biotopov. Zaujímavé slonie fakty:Slony v Afrike.jpg
Slony žijú v stádach vedených najstaršou a najmúdrejšou ženskou samicou.Samce slonov opustia stádo, keď dosiahnu 12 rokov. Budú tvoriť „mládežnícke“ stáda skôr, ak budú dosť staré na osamelý život. Slony spia 2-3 hodiny denne. Zvyšok času trávia jedlom.
Slony sú vegetariáni(jedia iba rastliny). Sloním obľúbeným jedlom je agát. Ak sa mravce plazia po strome, slony sa vzdialia od stromu, pretože mravce môžu poškodiť citlivý chobot slona. Mladé slony (batoľatá) si cucajú choboty rovnako ako to robia ľudské batoľatá s palcami.
Slony, ktoré žijú v zajatí, môžu používať svoje choboty na umelecké účely. Môžu držať kefu a maľovať rôzne obrázky. Koža slona je hrubá jeden palec, ale ak nie je chránená, môže na slnku horieť. Slony používajú bahno na zakrytie pokožky a na ochranu pred slnkom.Matka a mláďa.jpg
Slony komunikujú vytváraním zvukov, ktoré ľudia nepočujú, a vytváraním vibrácií v zemi pomocou nôh. Slony vykonávajú „pohrebný obrad“, keď stratia člena stáda. Zhromažďujú sa okolo tela a chvíľu zostávajú v tichu. Pred odchodom zakryjú telo pomocou vetiev.
Slony sa v zrkadle dokážu spoznať.Len pár zvierat vedľa ľudí to dokáže. Slony nemajú radi arašidy. Kvôli svojej veľkej veľkosti musia slony jesť 150 kg vegetácie denne. Opotrebované zuby sa za celý život vymenia 6 až 7 krát (ľudia si svoje mliečne zuby vymenia raz za život). Slony si fúkajú do uší, aby sa ochladili. Ak sa sami ochladzujú vo vode, využijú svoj chobot ako šnorchel. Slony žijú vo voľnej prírode 60 – 70 rokov. V zajatí môžu žiť viac ako 80 rokov.